“Kommiezenpoortjes” herinneren aan grensgeschiedenis
De kommiezenpoortjes op de oorspronkelijke plaats
De Heimatverein Suderwick heeft in samenwerking met Stichting Bewaar ‘t Olde Dinxperlo aan de Duits-Nederlandse grens tussen Suderwick en Dinxperlo weer een „oude herinnering/monumentje“ over de grens aangebracht. Aan het einde van de Keupenstraat en de Aaltenseweg herinneren de zogenaamde kommiezenpoortjes aan het spannende –kat-en-muis-spel tussen kommiezen/douane en smokkelaars in tijden waar vooral aan de onoverzichtelijke grens tussen afgelegen boerderijen de smokkel met vee bloeide.
Om de douane (kommiezen in de volksmond) over controle paden langs de „groene“ grens te laten lopen waren aan Duitse kant de boeren verplicht , hen een ongehinderde doorgang door de afgerasterde weilanden mogelijk te maken.Hiervoor werden poortjes of ook wel een overstap aangebracht.
Twee van de kommiezenpoortjes stonden nog tot 2014 aan de Suderwickse kant van de grensgraven SnijdersVeerbeek in de weide van boer Hoven. Deze zijn zeker wel 60 jaar oud en Johannes Hoven herinnert zich de tijd nog dat hij als kleine jongen door deze houten poortjes langs de graven liep. Deze stroomde toen nog niet zo recht als nu door het landschap,maar vormde een kronkelig verlopende natuurlijke spannende grens.
De werkgroep bereidt het transport voor vanaf hun werkplaats naar de Keupenstraat
Nu slechts op ongeveer 200 meter van de plaats waar ze vroeger gestaan hebben, krijgen ze op de hoek Keupenstraat/Aaltenseweg op de grens een nieuwe betekenis. Ze maken een stuk grens beleefbaar want je kunt er doorheen lopen, zoals vroeger de kommiezen ook deden of de overstap gebruikten. Een informatiebord met tekst en foto van waar ze vroeger hebben gestaan informeert over hun oorspronkelijke bestemming.
De preciese plaats wordt bepaald
Of zich bij deze poortjes vroeger werkelijk kommiezen en smokkelaars ontmoet hebben is zeker te vermoeden. In deze landelijke omgeving werden namelijk vaak varkens,kalveren of koeien en het voor deze dieren benodigde voer aan de andere kant van de grens gebracht daar waar de prijs gunstiger was. Heel graag wordt vandaag de dag nog verteld, dat ook kommiezen meegeholpen zouden hebben, vee naar „de juiste kant“ van de grens terug te drijven, als het „toevallig“ uit de wei was los gebroken.
Erwin Deckers test of het functioneert
De kommiezenpoortjes zijn gerenoveerd door de werkgroep van Heimatverein Suderwick. Bij het opbouwen werden ze geholpen door leden van Bewaar ‘t Olde Dinxperlo. Een nog ander (3e) kommiezenpoortje wat er nog is komt in het Grenslandmuseum in Dinxperlo te staan, en is daar te zien.
Het is gelukt. De kommiezenpoortjes staan op de nieuwe plaats
Foto’s: Angelika Hoven en Bernd Brennemann