‘Wat een mooien aovend in de kerke’
DINXPERLO – Op 15 mei waren we aanwezig bij de tweede dialectavond van Stichting Historisch Dinxperlo (voorheen Bewaar ’t Olde). Nadat de eerste editie zo goed werd ontvangen, kon men opnieuw rekenen op grote belangstelling waardoor de locatie, in dit geval de Dorpskerk afgeladen vol was. Medewerking aan deze mooie avond werd verleend door Wilma Rensink, Joop Lammers en het Heurns Mannenkoor.
Door Waltraud Wensink
Het was ontzettend druk op deze dialectavond, waar uiteraard alles van begin tot eind in ons eigen ‘plat werd gedaon’. Dat kwam de sfeer zeker ten goede onder alle gasten. Het werd een programma waarin er serieuze onderwerpen waren, maar zeker ook de nodige humor werd aangetikt. Op verschillende plekken in de Dorpskerk hingen grote flatscreens zodat iedereen goed kon zien wat er zich afspeelde en je ook niets hoefde te missen. Een ding staat vast: de avond vloog voorbij.
Daarna was het de beurt aan het Christelijk Heurns Mannenkoor, dat speciaal voor deze gelegenheid een aantal liedjes in het dialect had ingestudeerd, wat ongelooflijk mooi klonk. De nieuwe dirigent Quintus N. Sachs is er nog niet zo lang, maar heeft het allemaal op een fijne manier onder controle en lijkt een fijne aanvulling op Heurns Mannenkoor te zijn. “We hebben schik met mekaar en een klik”, werd er gezegd en zo werd dat ook ervaren. Er waren liedjes vertaald of omgezet in het dialect door Johan van de Hutte. Bij het liedje ‘Achterhoek’ werd er al snel meegedeind en het volk was enthousiast. De liedjes in het dialect – oftewel plat – werden door het publiek beloond met een daverend applaus.
En dan hadden we daar ook nog Wilma Rensink die met haar foto’s toch wel een enorme indruk achter liet. Doodse stilte tijdens haar fotopresentatie, die gerelateerd waren aan het onderwerp rouw nadat haar pa was overleden. De natuur sprak in het hele rouwproces haar taal en ze vertelde haar verhaal met foto’s die ook sprekend waren. Mensen werden hierdoor geraakt in doodse stilte en hoe knap dat je op deze manier uiting kunt geven aan een stukje rouw en dat het voor eenieder ook zo enorm herkenbaar is.
Men waande zich weer in de schoolbanken
Die ontlading na de indrukwekkende stilte was goed te merken in de pauze. Het was een geroezemoes alsof men elkaar al jaren niet had gesproken en gezien en of iedereen een kop koffie heeft gehad was nog maar de vraag. De opkomst was namelijk zo groot dat het bijna niet genoeg was. In ieder geval had iedereen elkaar een hoop te vertellen en dat ging ongetwijfeld mede over hetgeen ze hadden gehoord. Na de pauze werd het tweede deel van de avond eveneens enorm gewaardeerd. Tijdens de verhaaltjes van Joop Lammers waande iedereen zich weer even in de schoolbanken waar de meester aan het voorlezen was. Het verhaal werd verteld maar je zag het op je netvlies gebeuren. De eenvoud en herkenning maakte het allemaal ontzettend leuk. Nu was het publiek ook niet meer zo piepjong, wat maakte dat iedereen wist waar de verteller het over had.
Wilma presenteerde na de pauze ook haar tweede fotoverhaal met als titel ‘de schoonheid van de gewoonheid’. Het lijkt allemaal zo gewoon, maar als goed kijkt dan zie je de hoe bijzonder de dingen zijn. Ze nam je mee in een dag van zonsopgang tot zonsondergang en wederom was iedereen geboeid door haar verhaal en genoot mee in stilte. Het raakte ieders hart en ziel en dat zorgde voor veel waardering.
Springlevend
En dan tot slot nog weer ons eigen Heurns Mannenkoor met drie prachtige liederen. Het koor dat voelt wat ze zingen en ook nog de nodige humor heeft als het niet gelijk helemaal gaat zoals ze willen. Ze herpakken zich dan prachtig en zingen vol trots over hun trots op De Heurne. het koor dat inmiddels al richting het 100-jarige bestaan gaat, maar nog steeds springlevend is.
Wat zongen ze prachtig en na de woorden ‘bewaar ’t olde is niet meer, historisch Dinxperlo des te meer’, klonk er opnieuw een welgemeend en luid applaus voor onze Heurnse mannen.
Wat was deze dialectavond toch een groot succes voor iedereen. Het was gewoon een fijne avond uit en het kostte ook nog eens niets, waar heb je dat nog? Maar niet getreurd als je deze dialectavond hebt gemist (en je hebt echt wat gemist), want de datum voor de volgende keer is ook al bekend. Volgend jaar bij leven en welzijn zal de dialectavond opnieuw georganiseerd worden en dan is het op 21 mei 2026. Zorg dat je erbij bent, want het was een ‘mooien aovend’ in de kerke.