‘Dinxperwicker’ verenigingen planten een heg op de grens

‘Dinxperwicker’ verenigingen planten een heg op de grens

De vier verenigingen Heimatverein Suderwick, Burgerinitiatief Dinxperwick, Stichting Bewaar ’t Olde en Dinxpers Belang zetten zich in om de grens in 2020 te laten bloeien. Dinxperlose en Suderwicker kinderen plantten onlangs al 3500 bloembollen en er zijn daarnaast nog eens 30.000 bloembollen machinaal geplant. Vrijwilligers van de vier verenigingen hebben nu op de grens verschillende tien en twintig meter lange beukenhagen geplant.

In totaal gaat het om een lengte van 110 meter, van 475 planten. De beukenhaag moet strak geknipt worden, en niet hoger dan 80 centimeter. Om dat te bereiken zullen de vrijwilligers van de verenigingen het regelmatig knippen van de heg voor hun rekening nemen. De ene kant van de haag wordt van Duitse kant verzorgd, de andere vanaf de Nederlandse zijde.

De keus is op haagbeuken gevallen omdat een dergelijke haag mooi past bij de hoekige grensstenen uit verschillende tijdzones. Dat moet zorgen voor een harmonieus beeld langs de straat, die al honderden jaren de verbindingsweg vormt tussen Dinxperlo en Aalten en die in de Eerste Wereldoorlog de plek was waar het hek op de grens Nederland en Duitsland van elkaar scheidde.

De acties op de grens vormen een bijdrage van de vier verenigingen aan de feestelijkheden ter gelegenheid van 75 jaar Vrede en Vrijheid, die plaatsvinden in 2020. Hiervoor wordt in het voorjaar nog een circa 600 meter lange bloeiende strook realiseren. Daar waar de grens vroeger een barrière was, moet deze in het jubileumjaar en daarna een vriendelijk en mooi aanzicht krijgen.

 

Foto’s: Heimatverein Suderwick, Bernd Brennemann