Dinxperlo kan kerkklokje weer horen luiden

Dinxperlo kan kerkklokje weer horen luiden

Dinxperlo kan sinds enige dagen het historische kerkklokje weer horen luiden. En weet ook waar de klepel hangt: tussen het mortuarium en de Oude Begrtaafplaats aan het Kerkhofpad.

Op een zonnige zaterdagmorgen werd het oude klokje bevestigd aan de klokkenstoel. Het werd in 1859 gegoten door G.T. van den Heuvel uit de Wilhelminastraat in Dinxperlo. Het klokje werd eerst als ‘vogelverschrikker’ gebruikt in een boomgaard in de omgeving van Eibergen, maar vanaf 1940 deed het dienst als kerkklok in de gereformeerde kerk in Eibergen. Nadat dit gebouw een andere bestemming had gekregen kwam het klokje in januari 2019 door bemiddeling van Dick Somsen weer terug naar Dinxperlo.
Stichting Bewaar ’t Olde, die het klokje onder haar hoede kreeg, vond er een mooie en passende bestemming voor: bij de begraafplaats. Door timmerbedrijf Westendorp uit De Heurne werd van oude eikenhouten binten een mooie klokkenstoel vervaardigd die vervolgens door loonbedrijf Westerveld naar de nieuwe plek werd gebracht en neergezet op de speciaal daarvoor gemaakte betonfundering. Nadat deze voldoende was uitgehard en het straatwerk was hersteld, stond niets de de bevestiging van het kerkklokje meer in de weg.
Met gepaste onderlinge afstand werd het 18 kilogram wegende kerkklokje bevestigd door Theo Diepenbroek en Freek Diersen. Door middel van een touw kan het handmatig worden geluid bij speciale gelegenheden en klinkt het heldere geluid over het dorp waar het klokje eens is ontstaan.
Een feestelijke inhuldiging van kerkklok en klokkenstoel zal op een later moment worden georganiseerd.

Dinxperlo kan kerkklokje weer horen luiden
Dinxperlo kan kerkklokje weer horen luiden

Foto’s: Frank Vinkenvleugel © Achterhoek Nieuws b.v.