Boek, nieuw logo en twee lintjes
DINXPERLO – in 2021 bestond Stichting Bewaar ’t Olde 40 jaar. Dit bijzondere jubileumfeest is gevierd in het Kulturhus Noaberz in Dinxperlo. Burgemeester Stapelkamp ontving het eerste exemplaar van het ‘Jumbo-boek’ over ‘Laeven an de Grenze’ en aansluitend nam hij het woord over. Burgemeester Stapelkamp heeft namens Koning Willem Alexander een koninklijke onderscheiding uitgereikt aan zowel Johannes Hoven als Freek Diersen.
Door Waltraud Wensink
Marijke Verschoor-Boelen verwelkomde als woordvoerster en gastvrouw alle aanwezigen en zorgde ervoor dat alles naar wens verliep. Er waren zowel Duitse als Nederlandse gasten aanwezig. De muzikale ondersteuning werd verzorgd door de ‘Trekzakluu uit Bocholt’.
Bertie Bussink begon als voorzitter van ‘Stichting Bewaar ‘t Olde’ zijn inleiding in het ‘Dinxpers dialect, wat door iedereen hier aan de ‘Grenze’ goed wordt verstaan. ”Plat praoten heurt bi’j ‘Bewaar ‘t Olde’ en dat vind ik belangriek”, zegt Bertie. Hij gaf tevens aan hoe lastig het kan zijn om ‘t Olde te bewaren en dat sommige dingen nu eenmaal veranderen. En daarom is deze stichting ook zo ontzettend belangrijk voor het leven hier aan de grens. De stichting doet er alles aan om alles zo goed mogelijk in ere te houden en om het leven aan de grens, Dinxperlo en Suderwick, op de kaart te zetten.
Theo Diepenbroek, penningmeester van Bewaar ‘t Olde, onthulde vervolgens een nieuw logo, nadat hij de gasten vertelde waarom. “Bewaar ‘t Olde is opgericht op 30 januari 1981 en de naam zegt eigenlijk alles. Maar na veertig jaar wil de stichting eigenlijk meer betekenen voor Dinxperlo en Suderwick en ook van het stoffige imago af. We willen fris naar buiten treden, verjongen en een naam die gemakkelijk in het gehoor ligt. Dat doen we voortaan onder de naam ‘Stichting Historisch Dinxperlo’. Vervolgens werd een prachtig logo onthuld gevolgd door een luid ‘ooh en aah’ en een welverdiend applaus voor het mooie logo dat is ontworpen door Sven Hergaarden. De kleuren geel en blauw, Kerkje de Rietstap, Vrouwe Justitia en een bakhoven sieren voortaan het nieuwe logo van ‘Stichting Historisch Dinxperlo’.
Na de vrolijke klanken van de ‘Trekzakluu uit Bocholt’ volgde een overhandiging van het ‘Jumbo boek’ aan burgemeester Stapelkamp. Tijn Leussink van Jumbo en Theo Boland overhandigden samen symbolisch een exemplaar van het boek. Het is een stickermap en tevens een actie bij Jumbo waarbij je stickers krijgt bij de boodschappen met 215 afbeeldingen van ‘het laeven an de grenze’. Theo Boland: ”De werkgroep heeft maar liefst 800 foto’s bekeken en daar een selectie uitgemaakt van zowel oude als nieuwe foto’s en het boek is in zowel Nederlands als Duits geschreven. Het leven aan de grens met Suderwick is wat Dinxperlo zo bijzonder maakt”.
Burgemeester Stapelkamp neemt het woord en spreekt zijn lof uit over alle vrijwilligers van Bewaar ’t Olde. ”Veertig jaar tomeloze inzet, het verhaal over ‘de Grenze’ en ‘Bewaar ’t Olde. ‘De grensbeleving’ leven houden, het gaat over onze identiteit en dat gebeurt met passie, inzet, tijd, vaardigheden en er is ontzettend veel werk verricht door de jaren heen. Daar zijn we dankbaar voor en trots op.”
En dan was er nog een grote verrassing in de vorm van de koninklijke onderscheiding voor de ‘maatjes’ Johannes Hoven en Freek Diersen (zie voorpagina). Wat hebben de beide heren een lange lijst van activiteiten op hun naam staan. De burgemeester grapt: ”Soms werden de ambtenaren wel eens moe van alles waar ze weer mee bezig waren. Wat hebben ze zich nu weer bedacht? Wat gaan ze nu weer doen? Wie kent ze niet , Freek en Johannes staan symbool voor de steeds beter wordende verhoudingen tussen Duitsland en Nederland. ‘Es wird immer besser’. Hun grote inzet wordt enorm gewaardeerd.”
Johannes Hoven ( 72) heeft de Duitse nationaliteit en heeft veel betekend voor met name de Dinxperlose samenleving en dat doet hij steeds weer opnieuw met enthousiasme en overtuiging. Het is bijzonder dat hij als Duitser deze Nederlandse onderscheiding mag ontvangen want dat gebeurt niet vaak. Hij is al sinds 1995 voorzitter van Heimatverein Suderwick en voorzitter van het Burgerinitiatief Dinxperwick- Heimatverein Suderwick. Hij leverde een bijdrage aan tal van projecten voor Stad Bocholt en ontving daarvoor in 2001 ook een Stadtplakette van Stadt Bocholt. Vanaf 2000 is Hoven ook Adviseur van de Internationale adviescommissie en medeorganisator bij Stichting Bewaar ’t Olde. Sinds 2005 denkt hij ook mee over projecten in Dinxperlo, van de gemeente Aalten. Vanwege zijn grote betrokkenheid en inzet voor de Duits-Nederlandse samenwerking en vriendschap werd Johannes Hoven in 2016 met de People-to-People Prijs geëerd door de Euregio.
Freek Diersen (75) uit Dinxperlo ontving in 2012 al een koninklijke onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau en nu is hij bevorderd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij kreeg zijn onderscheiding in 2012 met name voor zijn inzet in de lokale sportwereld en de Protestantse Gemeente Dinxperlo. Hij bleef zich sinds die tijd inzetten voor de lokale gemeenschap, grensoverschrijdend en op andere terreinen dan voorheen. In maart beëindigde de heer Diersen een periode van maar liefst 24 jaar raadslidmaatschap. De beëindiging betekende ook afscheid als voorzitter (en aanjager) van de Internationale Adviescommissie Stad Bocholt-Aalten en als zeer actief lid van Euregio Raad. Naast alle bestuurlijke activiteiten was Diersen actief en initiatiefrijk binnen de dorpsgemeenschappen van Dinxperlo en Suderwick. Sinds 2007 is hij een onvermoeibare trekker van het Burgerinitiatief Dinxperwick-Heimatverein Suderwick. Ook Freek Diersen werd met de People-to-People Prijs geëerd door de Euregio vanwege zijn grote betrokkenheid.
Bron: De Band